VesiHave 2 -hankkeessa selvitettiin paikallis- ja peruskuivatusjärjestelmien säädön vaikutuksia peltoalueiden hydrologiaan, vesistökuormitukseen ja satotasoon.

Pellon vesitaloutta säädettiin säätösalaojituksen ja altakastelun avulla tavoitteena maksimoida sato, turvata kestävä maan rakenne sekä minimoida vesistökuormitus. Lisäksi hankkeessa selvitettiin, miten huonotuottoisen märkyydestä kärsineen peltoalueen täydennysojitus, maan rakenteen kuohkeutus ja fosforitilan parantaminen vaikuttavat tuottokykyyn. Hankkeen mallinnustutkimuksessa teoretisoitiin valtaojan padotuksen vaikutuksia sekä laskettiin säätösalaojituksen ja valtaojan padotuksen hydrologisia yhteisvaikutuksia.

Vesitalouden hallinta vesiensuojelussa 2 (VesiHave 2) – Loppuraportti 2023 on julkaistu Salaojituksen tutkimusyhdistys ry:n tiedotteena 37, ja sen voi ladata TÄSTÄ.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *