Uutiskirje toukokuu 2025
SALAOJAYHDISTYKSEN OPINTOMATKA SAKSAAN 13.–16.4.2025
Yhtenä matkan kohteena oli salaojakonevalmistaja Hüntelmann. Vierailun aikana sai koeajaa aurasalaojakonetta.
Huhtikuussa 2025 järjestettiin Salaojayhdistyksen opintomatka Saksaan. Kyse oli ensimmäisestä yhdistyksen järjestämästä matkasta COVID-19-pandemian jälkeen. Yhdistys on aikaisemmin järjestänyt matkoja varsin aktiivisesti ja kohteena on ollut mm. Englanti (2015), Ruotsi (2018) ja Uusi- Seelanti (2016). Matka suuntautui tällä kertaa Saksan länsiosiin, ja sen aikana tutustuttiin monipuolisesti maatalouden vesitalouteen liittyviin käytäntöihin, toimijoihin ja konevalmistajiin. Mukana oli 17 hengen ryhmä, johon kuului salaojasuunnittelijoita ja -urakoitsijoita eri puolilta Suomea sekä yhdistyksen edustajia ja matkanjohtaja. Matkajohtajana ja oppaana toimi Martin Brandt Findera Consultingiltä, joka myös vastasi matkan suunnittelusta yhteistyössä Salaojayhdistyksen kanssa. Matkan osarahoitti Salaojituksen Tukisäätiö.
TERVETULOA MAVELA-HANKKEEN LOPPUSEMINAARIIN to 22.5.2025!
MAVELA-hankkeessa on edistetty maatalousalueiden vesienhallinnan suunnittelua aluelähtöisesti ja varautumista tulevaisuuden ilmasto-olosuhteisiin kuten erilaisiin ääri-ilmiöihin, rankkasateisiin ja kuivuusjaksoihin. Hankkeessa on luotu laskenta-alusta pellon vesitalouden tarkastelua varten ja lisäksi tuotettu maaperän hydraulisen ominaisuuksien määrittämiseen työkaluja. Hankkeen tuloksia esitellään loppuseminaarissa, joka järjestetään hybridiseminaarina Otaniemessä ja Teamissä. Paikan päälle mahtuu 40 henkilöä.
Aika: to 22.5.2025 klo 9–12
Paikka: Kide seminaarisali Meitner, Konemiehentie 1, 02150 Espoo
Hankkeesta löytyy lisätietoa: KÄYNNISSÄ OLEVAT TUTKIMUSHANKKEET – salaojayhdistys
Tilaisuuteen voi ilmoittautua: https://link.webropol.com/s/mavelaseminar
UUDEN SÄÄTÖSALAOJITUSOPPAAN LAADINTATYÖ ALKAA
Luonnonhoidon koulutusyhdistys Luoko ry laatii ja julkaisee yhteistyössä Salaojayhdistyksen kanssa uuden säätösalaojitusoppaan. Julkaisun tavoitteena on koota yhteen tietoa säätösalaojituksesta ja säätökastelusta sekä niiden erilaisista hyödyntämismahdollisuuksista pellon kasvupotentiaalin parantamiseen ympäristönsuojelusta tinkimättä. Julkaisu on suunnattu ensisijaisesti maanviljelijöille ja neuvojille.
Julkaisua rahoittavat Salaojituksen Tukisäätiö sr, Maa- ja vesitekniikan tuki ry, Suoviljelysyhdistys ry ja Salaojayhdistys ry. Julkaisun toimituskuntaan kuuluu sekä rahoittajien edustajia että alan asiantuntijoita. Julkaisun kirjoittaja on salaojasuunnittelija sekä maataloustieteiden opiskelija Antti Haho, ja opas julkaistaan loppuvuodesta 2025.
SALAOJITUKSEN NEUVOTTELUPÄIVÄT PIDETTIIN OULUSSA
Jokavuotiset Salaojituksen neuvottelupäivät pidettiin Oulussa 20.-21.3.2025. Tapahtuma kokosi yhteen salaojasuunnittelijat ja -urakoitsijat. Paikan päällä osallistujia oli yli 30 ja etäyhteyden välityksellä noin 40.
Päivien aikana kuultiin esityksiä alan ajankohtaisista asioista sekä uusimmasta tutkimuksesta. Urakointikoulutuksen kehittämisestä, alan jatkuvuudesta ja kestävyydestä ja vastuullisuudesta salaojitusalalla keskusteltiin.
Esitysten materiaalit ovat saatavilla Salaojayhdistyksen kotisivuilta.
KYSELYLOMAKE MAANVILJELIJÖILLE – MAATALOUDEN VESIENHALLINNAN AUTOMATISOINTI JA SEURANTA
Luonnonvarakeskus kerää aineistoa maanviljelijöiden näkemyksistä maatalouden vesienhallinnan ratkaisuista TurPo- hankkeeseen. Vastaaminen kestää noin 10–15 min.
TAPAHTUMIA
OKRA
Salaojayhdistys osallistuu Oripäässä 2.–5.7. järjestettäville OKRA-messuille. Yhdistys on mukana Salaojaklinikka-kokonaisuudessa, johon kuuluvat myös KVVY tutkimus Oy, Savon Salaoja Oy, Salaojitusyhtiö Päiviö Oy, Meltex Oy, JMK-Salaojatekniikka, Salaojaurakoitsijat ry ja Markku Parikka. Klinikalla on tarjolla kattavasti palveluita ja neuvontaa maankuivatukseen ja maatalouden vesitalouteen liittyen.
VÄLKOMMEN PÅ FÄLTTRÄFF I RASEBORG – TERVETULOA PELLONPIENNARTILAISUUTEEN RAASEPORIIN!
Västra Nylands vatten och miljö (LUVY), Baltic Sea Action Group (BSAG), Nylands Svenska Lantbrukssällskap, Projektet Raseborgs å och Snappertuna inre skärgård, Pargas gård och Täckdikningsföreningen ordnar en fältträff på Pargas gård i Raseborg den 10 juni kl. 17:00-19:30.
Under fältträffen presenteras och diskuteras hållbara jordbruksmetoder med särskilt fokus på reglerbar täckdikning och åkrarnas dränering. Tillfället är kostnadsfritt och ingen anmälan behövs. Kaffe och bulle reserverat för de 30 första deltagarna.
Läs mer på LUVYs hemsida.
Uutiskirjeen toimittivat Olle Häggblom, Minna Mäkelä, Antti Haho ja Jyrki Nurminen.